Passord og sikkerhet

Det mases og mases om sikkerhet overalt. På nett er det kanskje viktigere enn mange er klar over, til tross for alt mas. Så en liten påminnelse er nok på sin plass. Denne plakaten anbefaler jeg alle å ha en utprintet versjon av ved siden av pc-en 🙂

Jeg beklager at jeg ikke kjenner til hvem som har laget den. Så her bryter jeg mitt eget strenge regime med å ikke kopiere andres materiale.

Ellers så kan følgende historie fra hverdagen til en it-tekniker være en påminnelse:
Jeg jobbet en periode på kontor med mange akademiske mennesker. De var flinke på det aller meste, men pc-er det var ikke så enkelt.
Særlig en av juristene slet fælt. Og han var så utrolig flink til å rote seg oppi de merkeligste problemer. Blant annet å lage seg umulige passord… trudde han 🙂

En dag slet han med pålogging til det interne systemet, et jeg faktisk ikke hadde administrator rettigheter til, og den som hadde det var selvsagt på kurs. Joda, der satt jeg å tenkte, og tenkte, samtidig skravlet jeg ivei med juristen. Blant annet om unga hans, som det var bilder av på kontorpulten hans. Jeg spurte hva de het i tur og orden, og uten at han så det tastet jeg navnene inn som passord. TRE forsøk var alt som skulle til. Vips var jeg inne på hans private side i det interne systemet…

Moralen er: Ikke bruk navn i familien som passord, det er for lett å gjette seg til.

 

Om Cassandra

Ta en liten dert nerd, legg til en porsjon designer, krydre med litt fotointeresse, stek det hele i erfaring på over 15 år og vips så sitter det en Nettsjaman der ;)