Satelittbredbånd, kan det være tingen?

Uansett hvor jeg befinner meg i verden så er det helt typisk utenfor dekningsområder på mobil og nett. Så å finne løsninger på det har vært så som så gjennom årene.

Det starta så pent med første mobiltelefonen, som absolutt ikke hadde dekning der jeg bodde da. Den gang var det vanlig med innlagt telefonlinje og isdn, ja det var tider det. Senere har mobildekning blitt så vanlig at det skal finnes over hele landet, vi vet at det ikke stemmer. En periode bodde jeg til og med sentralt i Sandefjord, tjukkeste østlandet altså, skulle hatt internettdekning der, men den gang ei huset lå akkurat midt i mellom tre basestasjoner og akkurat utenfor dekning.

Så kom tida da man flytta ut på ei øy, langt utpå trøndelagskysten. Satelittbredbånd var kun for de virkelig rike og det var jo ikke jeg. ICE derimot, de leverte såvidt det var. Med ekstra antenne utendørs så fikk man da sjekka e-posten sin og innimellom (hvis tålmodigheten strakk til) kunne andre ting også gjøres. Youtube og filmstreaming var selvsagt utelukket, til nød kunne musikk rett fra nettet spilles av.

Nå har jeg atter en gang flytta på meg og internett er fortsatt en utfordring å få til. ICE er jo enkle saker å flytte med seg så det burde vel fungere tenkte jeg. Der bomma jeg kraftig, til og med på min øde øy hadde de bedre dekning enn her hvor det faktisk er sivilisasjon. Jaja, nå er jo mobiltelefoner blitt så avanserte at de kan brukes, og joda det fungerer såvidt, men kun på edge sånn til vanlig. Fast bredbåndslinje skal finnes i området så da jeg ble oppringt av en selger der fikk han virkelig utfordringen. Påståelig var mannen som selvsagt satt 100 mil unna og absolutt ikke hadde peiling. For her var det så mange kabelbrudd at det ville tatt noen dager og ei gravemaskin bare for å fikse det. Nope, ikke aktuelt det nei, montøren fikk kaffe og gulrotkake for forsøket da.

Men så fikk jeg en hyggelig forespørsel, nemlig om jeg kunne skrive noen ord om Tooway. Klart jeg kan tenkte jeg, men det her må jo testes også. Gleden over å finne en satelittløsning som ser ut til å være betalbar var stor. I skrivende stund venter jeg på svar fra deres kundeservice, for det er jo viktig med service også. Litt prakk må nok beregnes i forbindelse med å sette det opp, men jeg har allerede funnet ut at Breiband.no visstnok er en av deres leverandører og de skal finnes her ute så det er godt håp nå.tooway10

For å ta det enkelt, det Tooway tilbyr er satelittløsning som skal gi noen utrolige hastigheter. Som vi alle vet, det som skal ned fra en satelitt må gjennom en parabol. Og har man først forsøkt å montere en parabol så veit man hva man går til. I mitt tilfelle, jeg veit at jeg trenger en montør. Her på Hitra så vil det kunne løse seg sannsynligvis, så da er det ok. Neste trinn er å finne satelitten, ikke så vanskelig det heller egentlig, ihvertfall ikke når montøren kommer til å få den jobben. Mye enklere å overlate sånt til de som gjør det daglig, selv om det visstnok ikke er komplisert å gjøre det sjøl ifølge PCWorld

Mens jeg venter på at de tar kontakt studerte jeg nettsidene deres ekstra grundig. For nerder, som meg, så var historikken spennende, 30 år har det gått siden starten på satelitteventyret. De bør ha erfaringen som trengs da. De prisbevisste kan kose seg med at det finnes forskjellige pakker til forskjellige behov. Litt dyrere enn mobilt bredbånd er det jo, men når det står konstant på edge (såvidt innen dekningsområde) så kan det absolutt være verdt å betale litt ekstra.

Litt tid kommer det sikkert til å ta før jeg får testa dette fullstendig, men jeg er endelig optimistisk med tanke på at framtida også kan komme til meg, det er kjedelig å leve i forrige årtusen og det gjør jeg med dagens nettkobling. Jeg lover å holde dere oppdatert på hva som skjer 😉

Linker:
http://www.tooway.no/internett-via-parabol/ det kan visst være mulig å bruke samme parabol som tv-signalene går gjennom, da blir jo det hele mye enklere
http://www.tooway.no/ for hovedsiden
Bildene er gjengitt med tillatelse fra Tooway

 

Om Cassandra

Ta en liten dert nerd, legg til en porsjon designer, krydre med litt fotointeresse, stek det hele i erfaring på over 15 år og vips så sitter det en Nettsjaman der ;)