Gratis, opensource – Brukerforumer

Det finnes uendelige muligheter for hva man kan gjøre på nett. Og nesten alle de ting man skulle få lyst til å gjøre på en pc. Men det er nå engang sånn da at gratis ikke behøver å bety at det fungerer som det skal.

Jeg personlig bruker en hel mengde gratis programmer, såkalt «open source» programmer. Ikke helt usannsynlig at du bruker noen også kan jeg tenke meg. Blogger på WordPress for eksempel? Enten du drifter bloggen sjøl på egen server eller via wordpress.com så er programvaren som brukes «opensource».

Begrepet «opensource» tilsvarer at kildekoden, altså det som gjør at det virker, er åpen og tilgjengelig for alle og enhver. Alle som føler for det kan bidra til å utvikle den og gjøre den bedre. Noe som oftest forbindes med nerder. Men faktisk så er det ikke så ille. Alle kan gjøre sitt der, det hender man blir spurt om man vil bidra med litt brukerinfo, spørreskjemaer osv. Og det bør man takke ja til, synes jeg. Et annet system som baserer seg på det samme er Open Office, en pakke nyttige programmer som tekstbehandler, regneark, databaser osv osv.

Så er det mange ting som er gratis, nettlesere bruker alle, ja du også, for ellers hadde du ikke kunnet lese det som står her. Firefox, crome, explorer, de er alle gratis! Noen av de baserer seg på masse reklame, andre på frivillige brukere som ønsker å hjelpe. Det finnes også en mengde steder man fritt kan hente tekster, bilder, informasjon osv osv. Eh, nei, google-søkemotor er ikke et av de stedene… bare en påminnelse 😉

Felles for alt sammen er en meget merkelig ting. Nemlig at brukerne bistår! Derfor finnes det mange brukerforumer hvor det er mulig å få hjelp til å løse problemer. Og her er sakens kjerne, atter en gang. Nemlig hva folk faktisk forventer når de entrer et sånt forum. For der sitter de med et lite problem, eller et stort, på sin programvare som var helt gratis. De logger seg da omsider inn på brukerforumet for å få hjelp.

Noen er høflige og greie, og de får oftest hjelp. Andre krever å få støtte, aller helst på minuttet. Noen gidder ikke engang å lese hva andre har fått hjelp til tidligere, det kunne jo være skadelig å lete frem svaret sjøl, for det er oftest andre som har opplevd samme problem før. Og det er de som tror at de som skal hjelpe dem er tankelesere. De siste er ganske morsomme, for de stiller spørsmål som: bloggen min virker ikke, hvorfor gjør den ikke det? mvh ukjent. Trur du jeg tuller? Nope, jeg gjør ikke det, jeg leste det nettopp nemlig 😉

Sakens kjerne her er: Uansett hva du skal ha tak i, hvis du velger å bruke en gratisversjon av noe, sjekk alltid brukerforumet for det aktuelle programmet på forhånd. Da finner du gjerne ut om det er mye problemer med programmet, om det er mulig å finne greie svar på spørsmål, om det blir ofte oppdatert osv osv.

Og den dagen du skal henvende deg til forumet sjøl, husk å ha en grei oversikt over hva som er problemet ditt, hva du kan ha gjort for at det skal ha skjedd, hvilken versjon du har, i det hele tatt, bruk gjerne litt tid på å beskrive ditt problemet. Selvsagt etter at du har brukt google for å søke etter svar på problemet, og let gjerne litt i det forumet du henvender deg til, husk å lese «faq».

Særlig det å lete gjennom forumet kan være kjekt å gjøre. Et eksempel fra meg sjøl der: Jeg hadde ikke satt opp en zen-cart butikk på et par år og vips så skulle jeg gjøre det igjen. Men en ting klarte jeg ikke å finne ut av, uansett hva jeg forsøkte. Heldigvis søkte jeg gjennom forumet før jeg spurte, for gjett hva jeg fant? Joda svaret på spørsmålet mitt og det var jeg sjøl som hadde skrevet det!!! Trur jeg hadde blitt mobbet av gutta om jeg hadde skrevet det spørsmålet 😆

En liten ting til slutt: Husk på at selv om noe er gratis så er det i de fleste tilfeller alltid en mulighet for å støtte arbeidet som gjøres økonomisk, hvis du ikke kan bidra på andre måter.  Det er frivillig, men det er også frivillig for de som lager noe gratis om de vil hjelpe deg 😉

Om Cassandra

Ta en liten dert nerd, legg til en porsjon designer, krydre med litt fotointeresse, stek det hele i erfaring på over 15 år og vips så sitter det en Nettsjaman der ;)