Velge rett utstyr – del 2 – pc

Å gå til innkjøp av en pc er for de fleste av oss noe som krever litt investering. Nå har de kommet ned i ganske så lave priser, men likevel vil det være noen tusenlapper som må bytte eier. Så var det denne evinnelige bedreviteren som vi alle kjenner da, h*n med all ram, rom, rama og ikke minst alle gigaene vedkommende har….
Skal vi høre på de som absolutt må ha det dyreste og det beste? Tvilsomt, for hadde vi hatt behov for det dyreste og det beste så ville vi ikke trengt gode råd fra bedreviteren 😉

Å kjøpe ny pc kan være et virkelig mareritt, tro meg, jeg har akkurat gjort det sjøl. Reklamene lover deg gull og grønne skoger, men det de egentlig vil er å ha både gullet og de grønne skogene (les: penger) i egen lomme. Og den pc-en som naboen kjøpte for et par måneder siden, ja den er allerede gått ut av produksjon. For det går fort i svingene i denne bransjen.

Behovet er det første vi ser: Hva trenger du en pc til? Har du en fra før så vet du hva du bruker den til og kanskje også litt om hva du har lyst til å gjøre.

Brukeren et punkt som ikke må overses for det er forskjell på hva tante Olga på 80 og husets tenåring kan ha lyst til… eller egentlig ikke, men det kan være forskjell 😉

Pris det er ikke til å komme fra, prisen spiller en rolle, nærmere bestemt hvor mye du har tenkt å bruke på en pc

Det enkleste her er nok å se i lommeboka først, er det en møll der blir man nødt til å nøye seg med et billig alternativ. Men billig er ikke nødvendigvis dårlig. For hvis behovet ikke er annet enn å se på fjesboka, lese litt nettnyheter, kanskje legge en kabal og skrive et brev eller to, ja da kan man fint kjøpe en billig pc. Dog er det et punkt som er viktig her, er du nybegynner og aldri har hatt en pc før så sjekk med butikken (fysisk butikk helst) hvilken type service de kan gi deg. At naboen er en «ekspert» (han sitter jo foran den pc-en hele dagen, som kona hans sier) betyr ikke at han kan noe om pc, han kan spille for alt du vet 😉 Kan butikken love deg hjelp når du forklarer at du er nybegynner da er det liten grunn til å nøle.

Nybegynner-pc trenger ikke nødvendigvis være dyr, ei heller ha mange funksjoner. Mange ganger kan det være greit å overta en brukt fra andre. For når man ikke har hatt en pc før vil det ta litt tid før alt man kan gjøre med den synker inn. Og det er først når man oppdager hvilken spennende verden det hele er at man finner ut av hva man trenger.

Tenårings-pc, det finnes unntak, men i stor grad så vil jeg egentlig anbefale å ta kontakt med Forsvaret, Nasa, eller lignende organer. Tenåringer har en merkelig form for omgang med gjenstander, enten det er deres egne eller for eksempel skolens (min tidligere erfaring som ikt-ansvarlig på en skole som taler her). De trenger en pc som er polstret, hengslet med titoms skruer, og uknuselig glass på skjermen… okey, jeg overdriver. Men det aller beste tipset er å få de til å betale for pc-en sjøl, alt annet er bortkastet for de fleste. Og for all del, om du skal betale for den, ikke la deg lure til å kjøpe noe dyrt vidunder, de vil bytte det ut etter et halvår uansett.

Oss Andre, her kommer den mer vanlige brukeren inn. Og nå må behovet også tas med i vurderingen. Hva skal pc-en brukes til? Bilderedigering? Videoredigering? Tekstbehandling? Nettsurfing? Programmering? Spilling? Har du hatt pc noen år så har du sannsynligvis veldig god greie på hva du trenger den til og kanskje hva du vet at den gamle ikke klarer, men som du gjerne vil kunne gjøre.

Enkel bruk: her sorterer gjerne de billigste pc-er. Det er tekstbehandling, e-post, internett, kabal, slektsforskning, og faktisk veldig mye annet som kan gjøres med en helt enkel pc. Ikke noe fiksfakserier trengs i tillegg… men! Har du noe utstyr fra før, som printere, kamera, scanner osv, se i bruksanvisningene der hva de støtter/krever av operativsystemer, porter osv. I de fleste tilfeller er det sjelden konflikter, men det kan skje. Og det kan fort bli dyrt å bytte ut en hel maskinpark fordi en har kjøpt en pc som ikke godtar det gamle utstyret.

Litt avansert: nå nytter det ikke lenger med billige løsninger. For skal du redigere bilder og ikke minst video så krever dette noe av en pc. Blant annet ram og grafikkort. Ram kan lett settes inn mer av også i bærbare, men grafikkort, det må tenkes på i handlingsøyeblikket om du skal ha bærbar, det kan bli dyrt og i mange tilfeller umulig å få bedret det siden. Ram står gjerne oppført i reklamen, jo mer jo bedre i dette tilfellet. Men det hjelper så lite hvis all rammen som puttes inn i pc-en ikke får støtte av et grafikkort.

Hva et grafikkort er? Å, det er en liten sak som sitter inni pc-en og bestemmer hvordan du skal få sett bildene dine, hvor fort de skal vises og ikke minst i hvilken grad du skal få lov til å redigere de. Har du for lite grafikkort og for lite ram, i tillegg til et kjempeflott kamera, ja da krasjer den pc-en. Du kan få blå skjerm med mange hvite bokstaver på eller den kan rett og slett legge seg ned for å dø (besvime er vel mer korrekt)

Programvare: som er det du trenger for å gjøre forskjellige ting på en pc bestemmer også en god del hvordan pc du bør velge. Der finnes det også spesifikasjoner som kan være greie å vite om på forhånd. De forskjellige programmers nettsider er kjekke å se på der. (kommer mer om dette i fremtidige artikler)
Men ikke la hvilke programmer som følger med avgjøre om du kjøper en pc eller ei. Som ei spurte meg om: Når jeg ikke bruker Windows så burde jeg vel fått igjen penger fra butikken? (hun brukte Linux) Svaret mitt var: Nope, du risikerer å måtte betale ekstra for å ikke bruke det, Microsoft sponser seg inn i pc-produsentene for å få med sin programvare. (også dette kan komme med i fremtidige artikler)

Harddisken: Ærlig talt, her synder all reklame, for de oppgir at det er så og så stor harddisk. Hva så? Det som er viktig er at du har nok plass til de programmer du skal bruke og en viss størrelse til lagring. Hvor stor plass du trenger er helt avhengig av hva du holder på med, bilder tar ganske stor plass, video enda mer, faktisk veldig mye mer. Uansett hva du skal gjøre så er det praktisk å skaffe seg en ekstern harddisk for lagring. Og der er det viktigere hvor stor den er, størrelsen teller faktisk 😉 (kommer mer om dette i fremtidige artikler)

Avansert bruker? I så fall skjønner jeg ikke hvorfor du leser dette 😉 Du vet hva du trenger, garantert.

Hva du skal se etter: For alle så gjelder det å finne en pc med skjerm som de kan lese godt på, bilde/video trenger stor skjerm, tekst og nett kan fint bruke mindre. Tastaturet kan ha mye å si hvis du skriver mye, sørg for å prøve det om mulig. Ram blir stadig billigere, men for å være sikker på at det er nok så kan det nesten alltid være kjekt å sjekke muligheten for å kjøpe ekstra med en gang. Ikke minst fordi det kan gå ut av produksjon eller bli dyrere å anskaffe senere.

USB-porter, de oppgis gjerne hvor mange de er og hvilken type. Her er det utstyret du skal koble til som sier hva du trenger. Utganger på pc-en generelt kan være kjekt å vite om, særlig om du skal koble til videoprosjektor, tv, vhs-spiller (for å overføre vhs-filmer til dvd)

Altså: Det aller viktigste du gjør før du kjøper pc er å sette deg inn i hva du skal gjøre med den. Les tester. Kjøp gjerne et pc-blad eller ti. Få noen til å forklare vanskelige uttrykk for deg, (ikke han som skal selge deg pc-en, men noen andre). Sjekk priser på forskjellige merker og i forskjellige butikker, sammenligne hva du får for pengene.

Og det finnes sikkert mange ting jeg ikke har tenkt på her, men som kanskje dere kan minne meg på i kommentarfeltet?

Bare en liten ting til slutt: For 1600,- kjøpte jeg en liten 11,6″ pc, med windows xp, null andre programmer, 1 gb ram, og 320 gb harddisk. Det var for to år siden. Med den pc-en og KUN gratis programvare klarte jeg å sette opp en bloggportal, ca 12 nettsider, lage grafiske løsninger til trykk og nett bruk, omprogrammere noe smårusk, legge opp to nettbutikker, kjøre regnskap for to bedrifter, skrive deler av ei bok og en hel del andre ting… så det er mulig å gjøre mye med enkle midler, bare man vet hvordan 😉

 

Om Cassandra

Ta en liten dert nerd, legg til en porsjon designer, krydre med litt fotointeresse, stek det hele i erfaring på over 15 år og vips så sitter det en Nettsjaman der ;)