Foxconn i media igjen, fortsatt kritisk for arbeiderne

Oppdatering på denne saken: Apple sjef Tim Cook er rasende. På Foxconn? Å nei, så vel var det ikke, han er derimot forbanna på New York Times fordi dem avslørte arbeidsforholdene på fabrikken. Hva hadde mannen venta? Saken har blitt belyst av mange journalister etterhvert. Og gjør de noe med det? Nei, kun klager over at media ikke tar hensyn til de… hmpf!

Den 12 august 2010 publiserte jeg nedenstående artikkel på flere nettsteder. Nå er samme firma i media igjen, og NEI, arbeidsforholdene er IKKE blitt bedre. Denne gangen er det 300 arbeidere som truet med selvmord på grunn av så elendige arbeidsforhold at det ikke er et menneske verdig, her i landet har faktisk dyr det bedre, til og med i den utskjelte pelsdyrnæringen.

Jeg orker ikke å skrive om dette en gang til, jeg blir for sint. Så les heller de nye sakene på NRK sine nettsider. Min gamle artikkel ligger under her.

Foxconn som produserer Iphone, Ipad Xbox osv tjener flust med penger.  Men de ansatte lever et slaveliv. Et slaveliv som mange av de faktisk ikke orker etter ganske så korte perioder. Og de som trur at de har det fælt på jobben her i landet, glem det, null medlidenhet fra meg i dag.

I Shanghai, shanxi, suzhou og shenczhen-provinsen i kina regjerer en tyrann over omtrent 800000 mennesker. Navnet er Terry Tai-Ming Gou. Han er på Forbes liste rangert som verdens 147 rikeste. Det blir man ikke uten å knekke noen mennesker tydeligvis.

Det kreves en innsats av arbeiderne på fabrikkene som vi ikke kan forestille oss. Bare arbeidstiden ville vært nok  til at vi nordmenn hadde bukka under sannsynligvis. Og vi kan da reise hjem. Ikke så heldige disse arbeiderne. De lever i brakkeblokker som fikk meg til å tenke på bilder av høyrisikofengsler i usa som luksushoteller. Bare det at fangene der har mer privatliv.

Hittil i år har ti arbeidere begått selvmord. Arbeidsforholdene er så dårlige at de fremkaller psykiatriske kasus. Og nei, det er ikke bare bare å skifte jobb i de områdene der.

Firmaer som benytter Foxconn er blant andre: Apple, Dell, Hewlett Packard (visste det var en grunn til at jeg ikke liker det merket), Sony, Nokia, Motorola og Microsoft (nei det hjelper ikke at Bill Gates gir bort halve formuen sin).

Dette innlegget er inspirert av en artikkel i ViMenn nr 31-2010

Bildet er lånt fra et annet nettsted som omhandler kinesisk slavearbeid. Anbefales å lese!

 

Om Cassandra

Ta en liten dert nerd, legg til en porsjon designer, krydre med litt fotointeresse, stek det hele i erfaring på over 15 år og vips så sitter det en Nettsjaman der ;)